Wonen is leven
 
 
Huisvesting statushouders: over woningdelen, leegstand en scrum
Woningdelen
Samen met collega-corporaties, gemeenten en andere partners doet Vidomes in Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer pilots met woningdelen voor statushouders. Woningdelen is één van de instrumenten om te voldoen aan de forse taakstellingen per gemeente. We streven er naar om drie tot vier statushouders in één woning te huisvesten. Juist met het oog op het grote aantal alleenstaande statushouders dat op woonruimte wacht.
 
Natuurlijk is het van belang dat de statushouders bij elkaar passen. Om dit zo goed mogelijk te regelen, hebben we de inzet van de gemeenten en COA hard nodig. Vluchtelingenwerk zorgt voor de begeleiding. Aanvullend hebben we voor deze groep mensen sociaal woningbeheerder Villex ingeschakeld.

Blijkt na een aantal maanden dat woningdelen succesvol is, dan breiden wij en collega-corporaties het aantal beschikbare woningen uit. Ook voor de gemeenten Rijswijk en Delft zien we mogelijkheden voor woningdelen. 
 
Huisvesting in ‘t Seghe Waert
Leegstand (tijdelijk) benutten is een andere oplossing om statushouders woonruimte te bieden. Vanaf januari 2018 komt woonzorgcentrum ’t Seghe Waert in Zoetermeer leeg te staan. De toekomstplannen voor dit gebouw worden op dit moment gesmeed. Tot die tijd staan in het zorgcentrum steeds meer appartementen leeg. Daarom hebben de gemeente Zoetermeer, Vidomes (eigenaar) en zorgorganisatie Fundis (huurder) besloten om hier tijdelijk statushouders te huisvesten. Tot uiterlijk januari 2018 wonen er nu vijftien Eritrese vrouwen in ’t Seghe Waert.

Een prettige samenwerking tussen de gemeente, Fundis en Vidomes, en een goede begeleiding door RIBW Fonteynenburg en VluchtelingenWerk maakte dit mogelijk.

Samen scrummen: een uitdaging
Bij de huisvesting van statushouders hebben partijen allemaal hun eigen verantwoordelijkheden en taken. Vaak gaat dat prima, maar soms moeten we sneller schakelen. Door de huisvesting van statushouders neemt de druk op sociale huurwoningen nog verder toe. Een snelle uitbreiding van sociale huurwoningen is nodig voor onder meer de huisvesting van statushouders, starters en kwetsbare mensen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg nam het initiatief om met elkaar te ‘scrummen’ (zie ook het interview met wethouder Floor Kist). Verschillende gemeentelijke afdelingen gingen samen met corporaties intensief aan de slag. Grote voordelen van deze werkwijze:
  • Mensen en hun onderlinge interactie staan centraal.
  • Het algemeen belang gaat boven het afzonderlijk belang.
  • Je kunt flexibel inspelen op veranderingen.
Steeds meer organisaties scrummen binnen de eigen muren. Maar scrummen met andere organisaties over de eigen veilige grenzen heen en ook nog eens over één van de grootste uitdagingen van de huidige tijd, is andere koek! Maar het pakte goed uit. College en gemeenteraad hebben voorstellen voor mogelijke woningbouw op drie locaties overgenomen. Dit werken we nu verder uit. Het gaat hierbij om reguliere woningbouw op de locaties Rijnlandlaan en de Star. Voor de locatie Overgoo gaat het om realisatie van tijdelijke huisvesting.
 
Iedereen is zeer positief over de samenwerking en ziet mogelijkheden om ook op andere terreinen zo met elkaar samen te werken. Ook voor andere gemeenten kan dit een prima werkwijze zijn. Vidomes doet graag mee!
@vidomes
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl